Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Στην ομάδα των Sauerbruch Hutton, Gustafson Porter + Bowman, Έλενας Σταυροπούλου το πρώτο βραβείο

Τον νικητή του πρώτου βραβείου του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης επέλεξαν ομόφωνα και μετά από τριήμερη συνεδρίασή τους τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, που βρίσκονταν στην πόλη από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου για τον σκοπό αυτό. Η σχεδιαστική πρόταση που επελέγη είναι της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα).

Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στις εξής ομάδες: Το δεύτερο βραβείο στην ομάδα των Lina Ghotmeh Architecture (Γαλλία), Vogt Paysage + Urbanisme (Γαλλία), LAN (Γαλλία), LOT (Ελλάδα), Tractebel Engineering (Γαλλία), Systematica (Ιταλία) και το τρίτο βραβείο στην ομάδα των UNStudio (Ολλανδία), Schema4 (Ελλάδα), OKRA Landschapsarchitecten (Ολλανδία).

Μάλιστα, η Κριτική Επιτροπή μετά το πέρας της διαδικασίας δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ποικιλομορφία των ιδεών και των σχεδιαστικών φιλοσοφιών των προτάσεων που υπεβλήθησαν, αλλά και από το υψηλό επίπεδο που τις χαρακτήριζε.

Τα «νησιά» του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες – οπτικές και κίνησης- με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτιρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα. Μοιάζοντας με «νησιά» που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου, οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών. Την ίδια στιγμή, ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με εκπληκτική θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.α., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Το πράσινο μπορεί και διαχέεται ανάμεσα στα κτίρια, δίνοντας την εντύπωση μεγάλων περιπτέρων μέσα σε πάρκο. Η χωροθέτηση των κτιρίων μάλιστα σέβεται και αναδεικνύει τους ιστορικούς άξονες της Θεσσαλονίκης και επιτρέπει στο αστικό πάρκο να λάβει τέτοια μορφή και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας πρασίνου.

Στο πορτφόλιο των έργων των Sauerbruch Hutton, του επικεφαλής αρχιτεκτονικού γραφείου της νικήτριας ομάδας, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Experimenta, Science Center (Heilbronn, 2019) και το M9 Museum Quarter (Venice Mestre, 2018). Η χαρά της διαχείρισης του χώρου και των υλικών με τρόπο ώστε να διεγείρονται οι αισθήσεις, η περιέργεια για την τεχνική και χωρική καινοτομία και η υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων κάθε είδους βρίσκονται στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής πρακτικής των Sauerbruch Hutton, τα έργα των οποίων έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελλοντικών χρηστών και των μελλοντικών γενιών, αλλά και τη συμβολή στην επιτυχία της εκάστοτε πόλης και της δημόσιας ζωής.

Και οι 15 σχεδιαστικές προτάσεις που πέρασαν στο τελικό στάδιο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού -εκ των οποίων επελέγησαν οι τρεις- θα εκτεθούν στους χώρους του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου κατά τη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ, οπότε και θα απονεμηθούν τα τρία βραβεία σε ειδική τελετή.

Μετά την ολοκλήρωση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, η ΔΕΘ-Helexpo θα προχωρήσει με τον νικητή του πρώτου βραβείου σε περαιτέρω μελέτες για την τεχνική ωρίμανση της πρότασης.

Συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από χθες και συνεδριάζουν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της πόλης, πλαισιωμένα και από Ευρωπαίους experts.

Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη οι διεθνώς καταξιωμένοι επαγγελματίες από τους τομείς της αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής τοπίου και του αστικού σχεδιασμού θα επιλέξουν εντός των επόμενων ημερών μεταξύ των 15 αρχιτεκτονικών προτάσεων που πέρασαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού αυτή που θα λάβει το πρώτο βραβείο και θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του εμβληματικού έργου για την πόλη.

Ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε σύμφωνα με τις αρχές για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της UNESCΟ και τέθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), έχει ως στόχο τον σχεδιασμό ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα, καθώς και τη βέλτιστη λειτουργικότητα των εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεών του, σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πρασίνου για χρήση από τους πολίτες.

Το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο θα αποτελέσει ένα τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την οικονομία της, συμβάλλοντας στην ανάδειξή της σε διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό.

Τα τακτικά μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι:

  1. JOAN BUSQUETS, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής (Ισπανία). Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος και επικεφαλής Καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Harvard Graduate School of Design.
  2. FARSHID MOUSSAVI (Μεγάλη Βρετανία). Αρχιτέκτονας και Καθηγήτρια Πρακτικής Αρχιτεκτονικής στο Harvard Graduate School of Design.
  3. RENA SAKELLARIDOU (Ελλάδα). Αρχιτέκτονας, Καθηγήτρια στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.
  4. SIMON EWINGS (Νορβηγία). Αρχιτέκτονας και επικεφαλής της Haptic Architects στο Όσλο.
  5. SAMULI MIETTINEN, Εκπρόσωπος UIA (Φινλανδία). Αρχιτέκτονας και εταίρος στην JKMM Architects στο Ελσίνκι.
  6. ARETI MARKOPOULOU (Ελλάδα). Αρχιτέκτονας. Διευθύντρια του Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) στη Βαρκελώνη.
  7. IRENE DJAO-RAΚIΤINE (Γαλλία). Αρχιτέκτονας τοπίου και μέλος του Landscape Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  8. DIMITRIOS KERKENTZES (Μεγάλη Βρετανία). Γενικός Γραμματέας του Bureau International des Expositions, Παρίσι, Γαλλία.
  9. KΥRIAKOS POZRIKIDIS (Ελλάδα). Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε.

    Τα αναπληρωματικά μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι:
     

  10. FANI VAVILI (Ελλάδα). Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ.
  11. SIMON HARTMANN. Εκπρόσωπος UIA (Ελβετία). Αρχιτέκτονας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Harvard Graduate School of Design.
  12. DANIEL FÜGENSCHUH (Αυστρία). Αρχιτέκτονας και Πρόεδρος στο Αυστριακό Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων.

Με μεγάλη θλίψη η ΔΕΘ-Helexpo αποχαιρετά τον συνεργάτη και φίλο της ΔΕΘ, Χρήστο Μέγκλα

Έναν διαχρονικό συνεργάτη και φίλο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που διατέλεσε και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2017, με την ιδιότητα του ως Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, τον Χρήστο Μέγκλα, αποχαιρετά η ΔΕΘ-Helexpo, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλειά του.

Ο Χρήστος Μέγκλας με την δεκαετή παρουσία του στην Προεδρία του Επιμελητηρίου Σερρών στήριξε τον εθνικό εκθεσιακό φορέα σε πολλά επίπεδα.

Με την θητεία του ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αποτέλεσε τον “πρωτεργάτη” της ιδιαίτερα πετυχημένης εκθεσιακής συμμετοχής της Περιφερειακής Ενότητας των Σερρών επί σειρά πολλών ετών στην ΔΕΘ.

Με την συμμετοχή του στο ΔΣ της ΔΕΘ-Helexpo ο Χρήστος Μέγκλας συντέλεσε στην ανάπτυξη της Έκθεσης και των δραστηριοτήτων της.

Η πλούσια επιχειρηματική δράση του στον κλάδο των λιπασμάτων ήταν άμεσα συνυφασμένη με το άσβεστο ενδιαφέρον του για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ-Helexpo εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντα, που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό.

https://www.helexpo.gr/pressoffice/sites/default/files/press_360x214_3_1_0.png

20/07/2021 – 11:47

85η ΔΕΘ: Η πρώτη Covid Free έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στις 11 Σεπτεμβρίου

Η πρώτη Covid Free έκθεση της Ευρώπης γίνεται η 85η ΔΕΘ, που θα υποδεχθεί από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου εκθέτες και επισκέπτες σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ότι η Ελλάδα ανοίγει τον εκθεσιακό κλάδο από 1ης Σεπτεμβρίου, η 85η ΔΕΘ θα είναι η πρώτη εκθεσιακή διοργάνωση στη χώρα μας που θα στείλει το μήνυμα του σεβασμού της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας.

Η ΔΕΘ-Helexpo, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, είχε προχωρήσει από την πρώτη στιγμή στην κατάρτιση ενός αναλυτικού υγειονομικού πρωτοκόλλου την περσινή χρονιά και είναι απόλυτα έτοιμη να ανταποκριθεί στην απόφαση της Πολιτείας για Covid Free εκθέσεις από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στόχος του εθνικού εκθεσιακού φορέα θα είναι η δημιουργία ενός πλήρως ελεγχόμενου και ασφαλούς περιβάλλοντος, όπου η εκθεσιακή δραστηριότητα, αλλά και εκθέτες και επισκέπτες θα επιστρέψουν χωρίς φόβο στην κανονικότητα. Με τα νέα αυτά υγειονομικά δεδομένα, η 85η ΔΕΘ, που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, με κεντρικό θεματικό άξονά της το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας, θα θέσει τον οργανωτικό πήχη για όλες τις ανάλογες εκθεσιακές διοργανώσεις.