Στον αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά εργασίας, στα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, αλλά και στις ανάγκες εργοδοτών και εργαζομένων στις νέες συνθήκες επικεντρώθηκε το πάνελ «Προσαρμογή και στήριξη της εργασίας στα νέα δεδομένα» του Thessaloniki Helexpo Forum, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».
Ετήσιο όφελος 820 εκατ.ευρώ θα προκύψει από τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και 770 εκατ. ευρώ από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, όπως ανέφερε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας πως τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στην τσέπη των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων, των ελευθερων επαγγελματιών και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του προγράμματος για τις 100.000 θέσεις εργασίας, που κατατίθεται και ψηφίζεται σήμερα στη βουλή, στο οποίο, όπως είπε, η προσδοκία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, να γίνει δηλαδή η προσπάθεια, μέσα στην καρδιά του προβλήματος, να γυρίσουν τα πράγματα.
«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Πολιτεία στάθηκε δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, υπενθυμίζοντας μέτρα, όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και οι άδειες ειδικού σκοπού, ενώ πρόσθεσε πως το ύψος της συνολικής παρέμβασης θα φτάσει τα 24 δισ.ευρώ.
Από την πλευρά της η βουλευτής και Τομέαρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκμεταλλεύεται τη μεγάλη αυτή κρίση για αναδιάρθρωση στον
επιχειρηματικό κόσμο, εγκαταλείποντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μοίρα τους και για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα για τις 100.000 θέσεις εργασίας τόνισε πως δεν βάζει όρο να απαγορεύονται οι απολύσεις πριν από την εφαρμογή του, με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος ανακύκλωσης της ανεργίας και της φθηνής εργασίας. Η ίδια τόνισε επίσης ότι ελάχιστες είναι οι πραγματικές ωφέλειες για τους εργαζόμενους τόσο από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όσο και από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. «Η κυβέρνηση κάνει λάθος διάγνωση και λάθος πρόταση θεραπείας που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο φαύλο κύκλο ύφεσης» σημείωσε.
Την εκτίμησή του ότι με την πανδημία εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. «Εμείς έχουμε επανατοποθετήσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Μιλάμε για ανθρωποκεντρική πρόοδο» σημείωσε. Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων επισήμανε πως δεν μπορεί να έχει διάρκεια έξι μηνών. «Μπορεί η πανδημία να έχει τελειώσει σε έξι μήνες, η εργασιακή κρίση όμως θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι διάρκειας τουλάχιστον 1-1,5 χρόνου, με δέσμευση της επιχείρησης ότι θα διατηρήσει τους εργαζομένους» είπε.
Τις προτάσεις του ΣΒΕ παρουσίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Θανάσης Σαββάκης, οι οποίες περιλαμβάνουν: την επιδότηση σε ποσοστό 30% των εργοδοτικών εισφορών για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης, καθώς η πανδημία δημιούργησε, όπως είπε, νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, το κύριο ζητούμενο από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι η άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της λήψης μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Αναφερόμενος και αυτός στο πρόγραμμα για τις 100.000 θέσεις εργασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος,
αναρωτήθηκε αν η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας ή να σώσουμε τις θέσεις που κρατιούνται με το ζόρι. Τόνισε δε πως η πανδημία μπορεί να μην έχει ταξικά χαρακτηριστικά σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά οι επιπτώσεις της είναι ασύμμετρες όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς πλήττει κυρίως τους αδύναμους εργαζομένους.
Την ανάγκη να στηριχθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας υπογράμμισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης. «Πρέπει να έχουμε κι εμείς μια φωνή, γιατί αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» είπε.
«Η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη στον ιδιωτικό τομέα μέσα στην πανδημία» ανέφερε τέλος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης. «Τα μέτρα δεν φτάνουν. Σε μια αγορά που καταρρέει φοβάμαι ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα αναγκαστούν να μειώσουν θέσεις εργασίας και μισθούς. Οι εργαζομένοι με τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα είναι πιασμένοι χέρι χέρι. Αν απολυθούν εργαζόμενοι, θα την πληρώσει η αγορά. Ποιοι νομίζετε ότι είναι οι καταναλωτές μας;» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Στέφανος Διαμαντόπουλος.
Το site του Thessaloniki Helexpo Forum είναι το https://www.thessaloniki-helexpo-forum.gr/, από το οποίο προβάλλονται live streaming όλες οι εργασίες.
Υποστηρικτές του Thessaloniki Helexpo Forum είναι οι εταιρείες και φορείς: FRAPORT, BAYER, OMΙΛΟΣ KOSMOCAR, AEGEAN AIRLINES, ALUMIL, ΡΑΕ (ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ), GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, DELOITTE, ΟΛΘ, OTS, MAZARS, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΕΕΕ), ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΦΟΔΣΑ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ), ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΕΗ, WIND & ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ.
https://www.helexpo.gr/pressoffice/sites/default/files/panel_ergasia_2.jpg, https://www.helexpo.gr/pressoffice/sites/default/files/panel-ergasia.jpg
17/09/2020 – 10:30