Με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, 218 συμμετοχές εκθετών

Με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, 218 συμμετοχές εκθετών, μεταξύ των οποίων 14 ξένες χώρες και περισσότερες από 230 προγραμματισμένες εκδηλώσεις εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη 8 Μαΐου η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού –το οποίο ενσωμάτωσε το ΕΚΕΒΙ- από τη ΔΕΘ-Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών και τον δήμο Θεσσαλονίκης. 
 
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. 
Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιήσει αύριο, στις 19:30 στο περίπτερο 15 ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 11 Μαΐου. 
Αναπτύσσεται δε στα περίπτερα 13 και 15 και η είσοδος είναι ελεύθερη. 
 
Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η φετινή διοργάνωση επωφελείται από την εμπειρία του παρελθόντος και δείχνει την προοπτική για το μέλλον. Με 218 εκθέτες η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεπερνάει κάθε προηγούμενο συμμετοχών (εκδότες, πολιτιστικοί φορείς, ιδρύματα, πρεσβείες, ινστιτούτα από την Ελλάδα και το εξωτερικό), μεταξύ των οποίων 14 ξένες χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία (1 εκδότης), Γαλλία (1 εκδότης), Γερμανία, Ινδονησία (1 εκδότης), Ιράν, Ιταλία, Κίνα (23 εκδότες), Κροατία, Κορέα, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία (3 εκδότες) και το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα. Μάλιστα φέτος οι Έλληνες εκδότες είναι περισσότεροι από ποτέ, δείχνοντας τη στήριξή τους στον θεσμό. 
 
Στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Έκθεσης που περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 230 εκδηλώσεις εντός και εκτός των χώρων της ΔΕΒΘ, συμμετέχουν προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού: 137 Έλληνες για το γενικό πρόγραμμα και 60 για το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, καθώς και 35 λογοτέχνες, λόγιοι και δημιουργοί από άλλες χώρες. 
 
Από το Ισραήλ, τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης, έρχεται το «τρομερό παιδί» της σύγχρονης ισραηλινής διηγηματογραφίας, Έντγκαρ Κέρετ, η βραβευμένη και δημοφιλής μυθιστοριογράφος Τσρουγιά Σαλέβ και οι Νόαμ Μπαντ, Ντίνα Ποράτ, Γεχούντα Κορέν, Εϊλάτ Νεγκέβ, αλλά και η ιστορικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, Φάνια Οζ-Ζάλτσμπεργκερ, κόρη του διάσημου πεζογράφου Άμος Οζ. 
 
«Πετύχαμε έναν άθλο. Μέσα σε μόλις 40 ημέρες καταφέραμε με την ομάδα μας και την ομάδα του ΕΚΕΒΙ να διοργανώσουμε την πλουσιότερη από ποτέ Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης» σημείωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα εξωστρεφή τη φετινή διοργάνωση. 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τόνισε πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας στηρίζει τη διοργάνωση όλα τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα. Ο δε υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, εξήγησε πως η παρουσία του στη συνέντευξη Τύπου σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας συνεργασίας με την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δεσμεύθηκε πως και η επόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη, ενώ τόνισε πως ο ίδιος θα συνδράμει ώστε η έκθεση να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ. 
 
Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, κ. Παναγιώτης Μακρής, έκανε λόγο για μια νέα αρχή, ενώ ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννης Καζάζης, 
χαρακτήρισε τη φετινή διοργάνωση μια καλή έκθεση με μέλλον. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια χρηματοδότησης της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης και από το επόμενο ΕΣΠΑ, ενώ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, κ. Έλλη Χρυσίδου, σημείωσε πως είναι σημαντικό να βγάλουμε μέσω της έκθεσης τη δημιουργική μας πλευρά προς τα έξω. 
Με τη σειρά του ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Πρεσβείας του Ισραήλ, κ. Ίων Βασιλειάδης, εξήγησε πως το Ισραήλ μέσα από την παρουσία του στην Έκθεση θέλει να κάνει γνωστή στο ελληνικό κοινό όχι μόνο τη λογοτεχνία του, αλλά και πολλές άλλες πτυχές του πολιτισμού του. 
 
Το πολιτιστικό πρόγραμμα της 11ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες: 
 
Θεματικό Αφιέρωμα «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» με αφορμή την Ελληνική Προεδρία, Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, Φεστιβάλ Κόμικς, τιμητικό αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα 
Μόντη (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του), τιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του), Παιδική και Εφηβική Γωνιά και παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα «Εκτός των Τειχών». 
 
Αναλυτικά, πλάι στη θεματική έκθεση για την Ευρώπη δημιουργείται ειδικό αφιέρωμα στον κατεξοχήν Ευρωπαίο Έλληνα Δ. Θεοτοκόπουλο με έκθεση σχετικών βιβλίων και επιφάνειες με 
εργοβιογραφικές πληροφορίες. Επίσης μια πιο διεθνή διάσταση αποκτά το –μέχρι πέρυσι- Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, καθώς διευρύνει τα σύνορα του, φιλοξενεί ποιητές και από άλλες χώρες και μετατρέπεται σε Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης, με τη συνδιοργάνωση της Εταιρείας Συγγραφέων. Όμως και η 9η Τέχνη έχει την τιμητική της στη φετινή Διεθνή Έκθεση, αφού για πρώτη φορά διοργανώνεται Φεστιβάλ Κόμικς. 
 
Ο όμιλος ΟΤΕ-Cosmote, ως χορηγός της ΔΕΘ-Helexpo, συνεισφέρει σημαντικά και συμμετέχει με ειδικό χώρο στην 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 
 

https://www.helexpo.gr/pressoffice/sites/default/files/press_photos/press_360x214_30.png

07/05/2014 – 15:27