Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ κ.κ. ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ & ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΝΤΕΛΛΗ

Σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στις πρώτες δεκαετίες της ζωής της ΔΕΘ, από την ίδρυσή της, το 1926, μέχρι τον πόλεμο, το 1940, «παρέσυρε» τους καλεσμένους της η ΔΕΘ-Helexpo σε χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε για την ιστορία της Έκθεσης.

Το όραμα του Νικόλαου Γερμανού, το δειλό ξεκίνημα, οι διεθνείς συμμετοχές, ο κόσμος που έμαθε τη ΔΕΘ και άρχισε να την αγαπά ακόμα από την εκκίνησή της, οι παιδικές μνήμες, τα παράξενα που γίνονταν πόλος έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, οι επιστημονικές ανακαλύψεις, το πρώτο ραδιόφωνο, ήταν μερικοί μόνο από τους σταθμούς του ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ιστορίες της Έκθεσης», το οποίο προβλήθηκε χθες. Προπολεμικοί επισκέπτες της ΔΕΘ, που μίλησαν για τις μνήμες του μεγάλου αυτού γεγονότος, από την παιδική τους αγωνία να δοκιμάσουν τα παιχνίδια του λούνα παρκ, μέχρι τα ρομαντικά πρώτα ραντεβού, ήταν η ζωντανή απόδειξη ενός παρελθόντος που δεν έχει σβήσει και σηματοδοτεί ένα ακόμα λαμπρότερο μέλλον.  

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo τίμησε δύο ανθρώπους που έχουν άρρηκτους δεσμούς με τη ΔΕΘ και ο καθένας από το δικό του μετερίζι συνεισέφερε στον εμπλουτισμό της. Πρόκειται για τον δημοφιλή Θεσσαλονικιό ηθοποιό, κ. Κώστα Βουτσά, που υπήρξε επί πολλά χρόνια συνοδοιπόρος της διοργάνωσης και ταύτισε μέρος της δουλειάς του με αυτή, αλλά και τον επιχειρηματία Παύλο Κοντέλλη, έναν από τους παλαιότερους εκθέτες της ΔΕΘ, αλλά και της Agrotica. 

«Πρέπει πάντα να τιμούμε ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει στον πολιτισμό και έτσι θα συνεχίσουμε. Άλλωστε η Έκθεση από το ξεκίνημά της ήταν συνυφασμένη με τον πολιτισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, αναφερόμενος στον κ. Κώστα Βουτσά και τα όσα μας έχει χαρίσει με τις ταινίες του. Μιλώντας δε για τον κ. Παύλο Κοντέλλη, τον χαρακτήρισε ευπατρίδη και έναν μεγάλο άνθρωπο, πέρα από μεγάλο επιχειρηματία, ευχαριστώντας τον για τη συμβολή του στην Έκθεση. Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, θέλησε εκτός από τους δύο αυτούς ανθρώπους, να ευχαριστήσει όλους όσοι έχουν περάσει από την Έκθεση, εν ζωή και μη, και έβαλαν ο καθένας το δικό του λιθαράκι για να δημιουργηθεί ο σημαντικός αυτός θεσμός.

Ο κ. Κώστας Βουτσάς, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση εξαιτίας έκτακτης επαγγελματικής υποχρέωσης, ανέφερε σε μήνυμά του πως πέρα από τις ταινίες του που έχουν γυριστεί στη ΔΕΘ, η σχέση του με την Έκθεση έχει και δύο άλλες διαστάσεις: ο πατέρας του εργάστηκε προπολεμικά ως εργοδηγός στη ΔΕΘ, ενώ και ο ίδιος, το 1946, έριχνε πίσσα για τη μόνωση δύο κτιρίων της Έκθεσης. «Περήφανος χειρώνακτας για την Έκθεση, η οποία χτίσθηκε λιθαράκι λιθαράκι, για να γίνει αυτή η μαγική πολιτεία, η πολύβουη, η πολύχρωμη, γεμάτη θαύματα, καινοτομίες, εμπορική δραστηριότητα. Φανταστείτε τη χαρά μου που μαθαίνω ότι τώρα ζωντανεύει πάλι η ΔΕΘ και με την αύξηση των επισκεπτών, αλλά και καλλιτεχνικά» τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Παύλος Κοντέλλης σημείωσε πως αγάπησε από την πρώτη στιγμή την Έκθεση και βρισκόταν πάντα στο πλευρό της. Είπε δε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους της ΔΕΘ-Helexpo που τον επέλεξαν για να τον τιμήσουν σε μια τέτοια εκδήλωση. 

«Η μνήμη συνηγορεί στο να υπάρχει μέλλον. Χωρίς τέτοιες ενέργειες και εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, η ιστορία της ΔΕΘ ίσως ξεχαστεί, κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί» σημείωσε με τη σειρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, που συνεχάρη τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.  

Μετά την παρουσίαση του πρώτου τμήματος του ντοκιμαντέρ «Ιστορίες της Έκθεσης, από τη γέννηση της ΔΕΘ μέχρι τον πόλεμο, προβλήθηκε και η ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να καίει», στην οποία πρωταγωνιστεί ο κ. Κώστας Βουτσάς, και είχε γυριστεί κατά τη διάρκεια μιας εκ των διοργανώσεων της ΔΕΘ, ενώ πολλά γυρίσματά της είχαν πραγματοποιηθεί στους χώρους της. 

https://www.helexpo.gr/pressoffice/sites/default/files/press_photos/boutsas.jpg

18/09/2014 – 13:14