Η έκθεση Revolution in Art μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου με νέο ωράριο λειτουργίας


Μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2017 με νέο ωράριο λειτουργίας και με ξεναγήσεις για το κοινό και για τα σχολεία συνεχίζεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (περίπτερο 2, 1ος όροφος) η έκθεση Revolution in Art, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η έκθεση παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο διάστημα από το 1900 έως το 1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις.

Εμβληματικά έργα τέχνης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό -ντοκουμέντα της εποχής ζωντανεύουν στο χώρο μέσα από 20 βίντεο-προβολές μεγάλων διαστάσεων, βάζοντας τον θεατή στο κέντρο της ιστορίας.

Έργα δημιουργών όπως ο Μαλέβιτς, ο Μαγιακόφσκι και ο Αϊζενστάιν ζωντανεύουν πλάι σε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στη Ρωσία της περιόδου – από την Αυλή του Τσάρου μέχρι τα χωράφια των αγροτών.

Οι πολιτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στο χώρο της τέχνης παρουσιάζονται παράλληλα, σε μια αφήγηση που ξεκινά από τις συνθήκες που οδήγησαν στην Επανάσταση και καταλήγει στα επακόλουθά της.

Με αναφορές στις επαναστάσεις του 1905-1907 και του Φεβρουαρίου 1917, τη θέση της Ρωσίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τις διεκδικήσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργατών, τη δραστηριότητα πληθώρας πολιτικών ομάδων, την Οκτωβριανή Επανάσταση, τον Εμφύλιο Πόλεμο, το όραμα της διεθνούς επανάστασης και την οριστική επικράτηση του κόμματος των μπολσεβίκων, παρακολουθούμε την παράλληλη εξέλιξη της τέχνης, όχι σε ευθεία ανάπτυξη αλλά, όπως πρεσβεύουν τα ίδια τα κοινωνικο-πολιτικά γεγονότα της εποχής, μέσα από ποικίλες διαστρωματώσεις και διαφορετικά επίπεδα που τέμνουν τη γραμμική πορεία της ιστορίας.

Το πλούσιο οπτικό υλικό της έκθεσης συνοδεύεται από επεξηγηματικά κείμενα, διαθέσιμα επιτόπου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον προσφέρονται, με την τιμή του εισιτηρίου, ξεναγήσεις για σχολεία και κοινό (γκρουπ), κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στα τηλέφωνα 2310291513 και 2310291590.

Οι ξεναγήσεις για τα σχολεία πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους μουσειοπαιδαγωγούς.

Τις ξεναγήσεις για το κοινό πραγματοποιεί η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κ. Μαρία Τσαντσάνογλου.

Για τη συμμετοχή στις οργανωμένες ξεναγήσεις της κ. Τσαντσάνογλου είναι απαραίτητη η τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά γκρουπ: 25 άτομα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Χώρος: ΔΕΘ – Περίπτερο 2, 1ος Όροφος

Διάρκεια έκθεσης: 1/10-3/12/2017

ΝΕΕΣ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Σάββατο & Κυριακή, 11:00-19:00

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Καθημερινές, πρωινές ώρες, κατόπιν ραντεβού, στα τηλέφωνα 2310291590 και 2310291513

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΣΑΝΟΓΛΟΥ: Ημερομηνίες, ώρες, κατόπιν κράτησης θέσης στο τηλέφωνο: 2310291513

Εισιτήριο: 3 ευρώ (χωρίς έξτρα επιβάρυνση για τις ξεναγήσεις)

Διοργάνωση:

ΔΕΘ – HELEXPO / Πρόγραμμα “ARTECITYA”

Δήμος Θεσσαλονίκης – 52α Δημήτρια

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη

Υπό την αιγίδα του Ρωσικού Προξενείου

Με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι περισσότερες εικόνες ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλονται οι εμβληματικές ταινίες του Σεργκέι Άιζενσταϊν, Θωρηκτό Ποτέμκιν, Οκτώβρης και Απεργία. Δικαιώματα ταινιών: New Star.

Για την παρουσίαση των χαρακτήρων της επανάστασης χρησιμοποιήθηκε ως πηγή έμπνευσης η ταινία του Herman Axelbank “Tsar to Lenin”, 1937.

https://www.helexpo.gr/pressoffice/sites/default/files/press_photos/request.jpg

08/11/2017 – 17:18