Στην πόλη της Θεσσαλονίκης έπεσε η αυλαία του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ «ΕΑΟΕ — Ελλάδα: νέα γέφυρα για τη συνεργασία και ανάπτυξη», το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διεθνούς διατομεακής έκθεσης ΔΕΘ-Helexpo 2017.
«Ο τρέχον όγκος αμοιβαίων εμπορικών συναλλαγών των χωρών της ΕΑΟΕ με την Ελλάδα ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αντιστοιχεί στην κλίμακα των στενών και πολυετών οικονομικών σχέσεών μας. Μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερος», δήλωσε ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος ανοίγοντας τη συνεδρίαση ολομέλειας του φόρουμ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα: οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ενώσεων, κορυφαίων εταιρειών των χωρών της ΕΑΟΕ, καθώς και οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες της Αρμενίας, τη Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και της Ρωσίας. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν τις ιδέες τους σχετικά με τη συνεργασία σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, η γεωργία και το εμπόριο.
«Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ επίκαιρο φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται την εποχή, που η Ελλάδα και οι οικονομίες των πέντε χωρών μας μπαίνουν στο στάδιο οικονομικής ανάπτυξης. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνάντηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ενώσεων όχι των δύο, αλλά των έξι χωρών μπορεί να δώσει ώθηση στην ενοποίηση των προσπαθειών και στη δημιουργία των πρότυπων για τις επιχειρηματικές διαδικασίες και την οικονομική συνεργασία μεταξύ τους», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Τιγκράν Σαργκσιάν.
Ο κύκλος εργασιών του εμπορίου των κρατών – μελών της ΕΑΟΕ με την Ελλάδα το 2016 ανήλθε σε περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολαρίων. Ωστόσο, ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 παρατηρήθηκε αύξηση των αμοιβαίων εμπορικών συναλλαγών (46,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους). Οι συμμετέχοντες δήλωσαν με σιγουριά ότι οι προοπτικές για την αύξηση του εμπορίου και την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΕΑΟΕ και της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλες.
Η πιο σημαντική στρατηγική κατεύθυνση για την υλοποίηση αυτών των προοπτικών σήμερα είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας και η δημιουργία αλυσίδων συνεργασίας μεταξύ των χωρών με την επίτευξη στο μέλλον της περαιτέρω υλοποίησης έργων κοινής συνεργασίας.
Σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Υπουργό) της ΕΟΕ για θέματα βιομηχανίας και γεωργίας Σεργκέι Σίντορσκι: «Στο έδαφος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης λειτουργούν ήδη περίπου 200 επιχειρήσεις με τη συμμετοχή των ελληνικών κεφαλαίων. Φυσικά, αυτά τα νούμερα μπορούν να αυξηθούν πολλαπλάσια μέσα από τις προσπάθειες και τις υπάρχουσες δυνατότητες συνεργασίας. Μεταξύ των πιο υποσχόμενων τομέων για την ανάπτυξη της συνεργασίας με την Ελλάδα, βλέπουμε πρώτα απ’ όλα τους τομείς υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία και στη γεωργία. Εμείς καλούμε τις Ελληνικές εταιρείες για τη συμμετοχή στα κοινά έργα στον τομέα της κατασκευής μηχανών, της ναυπηγικής βιομηχανίας, της κλωστοϋφαντουργίας, της βιομηχανίας τροφίμων, όπως και σε άλλους τομείς».
Το Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη είναι το πρώτο βήμα ως προς την εφαρμογή των διατάξεων της Κοινής Δήλωσης Συνεργασίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, που επεγράφη στις 24 Ιουνίου 2017 με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των χωρών της ΕΑΟΕ και της Ελληνικής Δημοκρατίας στον τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε θα συμβάλει στην μεταφορά του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΑΟΕ σε ένα νέο, υψηλότερο επίπεδο και στην επίτευξη αποτελεσμάτων όσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών σχέσεων.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που η συζήτηση των θεμάτων της ευρωπαϊκής και της ευρασιατικής ολοκλήρωσης, η οποία ξεκίνησε στα πλαίσια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (ΔΟΦ) στην Αγία Πετρούπολη, συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ «ΕΑΟΕ — Ελλάδα: νέα γέφυρα για τη συνεργασία και ανάπτυξη» στη Θεσσαλονίκη. Η συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος Roscongress και της Ελληνικής εταιρείας ΔΕΘ-Helexpo, η οποία υπεγράφη στις ΔΟΦ-2017 στην Αγία Πετρούπολη, συνέβαλε στο υψηλό επίπεδο της σημερινής εκδήλωσης. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες εταίροι μας θα επωφεληθούν από την πρόσκληση του Ιδρύματός μας, και στο ΔΟΦ-2018 στην Αγία Πετρούπολη θα μπορέσουμε να καλωσορίσουμε ξανά τους αξιωματούχους και τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών κύκλων της Ελλάδας», λέει Αλεξάντρ Στούγκλεφ, ο διευθυντής του Ιδρύματος Roscongress.
Με βάση τα αποτελέσματα της εκδήλωσης, ο Σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Αντόν Κομπιάκοφ και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Δημήτριος Βελάνης συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας και την περαιτέρω ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της ΕΑΟΕ, καθώς και τα σχέδια για τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη στις 24–26 Μαΐου 2018.
Το Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε από την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή, το Ίδρυμα Roscongress, τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, Enterprise Greece, Helexpo. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας.
Ίδρυμα Roscongress — ο μεγαλύτερος διοργανωτής συνεδρίων και εκθέσεων.
Το Roscongress ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης του οικονομικού δυναμικού και την ενίσχυση της εικόνας της Ρωσίας μέσω διοργάνωσης και διεξαγωγής συνεδρίων, εκθέσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Το Ίδρυμα διαμορφώνει το περιεχόμενό τους, παρέχει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς συμβουλές, ενημέρωση και στήριξη από τους εμπειρογνώμονες, διεξάγει ολοκληρωμένες μελέτες και αναλύσεις, αλλά και καλύπτει διάφορα θέματα της ρωσικής και της παγκόσμιας οικονομικής ατζέντας.
Σήμερα, το ετήσιο πρόγραμμα του Ιδρύματος περιλαμβάνει δραστηριότητες από το Μοντεβιδέο έως το Βλαδιβοστόκ, γεγονός που του επιτρέπει να συγκεντρώνει σε ένα μέρος τους ηγέτες των παγκόσμιων επιχειρήσεων, τους ειδικούς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τη συζήτηση και την προώθηση νέων ιδεών και σχεδίων, καθώς επίσης να βοηθάει στη διαμόρφωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των φιλανθρωπικών έργων.