Στην επιτάχυνση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και στα ζητήματα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, του εκσυγχρονισμού των θεσμών, του κινδύνου της επιτάχυνσης σε βάρος της ποιότητας, της διασφάλισης των συναλλαγών και της υιοθέτησης εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών επικεντρώθηκε το θεματικό πάνελ «Δικαιοσύνη» του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum, που πραγματοποιείται στο Σ.Κ. «Ι.Βελλίδης».
Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, όπως ανέφερε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας, είναι υποχρέωση, ανάγκη, στόχος, ασφάλεια, είναι η μετάβασή μας στην άλλη εποχή. Πρέπει όμως να συνδυαστεί με ένα προσαρμοσμένο νομοθετικό πλαίσιο, για να έχει την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, εκτίμησε πως τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, με την ολοκλήρωση όλων των δράσεων για την ψηφιοποίηση, θα έχουμε μια διαφορετική δικαιοσύνη. Ο κ. Τσιάρας έκανε γνωστό πως, ενώ το 2018 δεν υπήρχε καμία ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου και το 2019 ένα 0,67% των δικογράφων κατατέθηκε ηλεκτρονικά, το 2020 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 7% και φέτος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 16%. Ο κ. Τσιάρας πάντως τόνισε πως η ψηφιοποίηση από μόνη της δεν μπορεί να βελτιώσει όλα τα κακώς κείμενα στη δικαιοσύνη και να την επιταχύνει, καθώς πρέπει να γίνουν βήματα και στο θεσμικό πλαίσιο. Στο σημείο αυτό έκανε έναν μίνι απολογισμό των θεσμικών αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να δείξει στους πολίτες πως οι όποιες αλλαγές έγιναν υπηρετούν ένα στοχευμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει ανάγκη και η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική κοινωνία.
Για ένα… φάντασμα που πλανιέται πάνω από την ελληνική δικαιοσύνη, την επιτάχυνση, η οποία είναι το ζητούμενο όλα τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο από την πλευρά του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Σημείωσε μάλιστα πως δεν πρέπει να θυσιάσουμε ούτε κεραία από την ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης στον βωμό της ταχύτητας. Ζήτησε δε να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν, σημειώνοντας πως η δικαιοσύνη αποτελεί έναν τομέα συναίνεσης και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας ευρείας συζήτησης στην ελληνική κοινωνία.
Διαδικασία που διαρκώς γεννά και συσσωρεύει ματαιώσεις και εκταμιεύει απογοητεύσεις και δυσφορίες χαρακτήρισε τη διαδικασία επιτάχυνσης της δικαιοσύνης η αρεοπαγίτης, κα Μαρία Χασιρτζόγλου, και εξέφρασε την ελπίδα η δημιουργία μιας ψηφιακής δίκης να απαλύνει κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα αυτό. Έσπευσε πάντως να σημειώσει πως, αν το υπουργείο, οι δικαστές και οι δικηγόροι δεν συναντηθούν σε έναν ειλικρινή διάλογο για να θεραπεύσουν πρώτα και καλύτερα τα αμαρτήματα του δικού τους οίκου, τίποτα δεν πρόκειται να λυθεί. Αναφερόμενη στην ψηφιακή δίκη τόνισε πως έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το ότι κερδίζεται απίστευτος χρόνος στη μελέτη των δικογράφων, καθώς δημιουργείται μια νομολογία προσβάσιμη σε όλους, ενώ θα αναβαθμίσει την ποιότητα της εργασίας των δικαστικών λειτουργών.
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Νομικής, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του ΔιΠαΕ, κ. Αθανάσιος Καΐσης, παραδέχθηκε πως έχει επιτευχθεί σε σημαντικότατο βαθμό η ψηφιακή μετάβαση στα δικαστήρια στην Ελλάδα, πρόκειται όμως για υλοποίηση μιας μορφής ψηφιακής τεχνολογίας, δηλαδή των αειφόρων τεχνολογιών, ενώ ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί οι διασπαστικές τεχνολογίες που θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην απονομή της δικαιοσύνης. Εξέφρασε δε τον φόβο του για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις στις βάσεις δεδομένων των δικαστών και των υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει συστηματική δουλειά στο μέτωπο της ασφάλειας.
Την εκτίμηση ότι οι δικηγόροι ως σώμα είναι σταθερά προσηλωμένοι στο πρόταγμα της ψηφιακής δικαιοσύνης, που αποτέλεσε μονόδρομο ειδικά αφού ξέσπασε η πανδημία, διατύπωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Βερβεσός. Τόνισε πάντως πως, αν και η ψηφιακή εποχή στη δικαιοσύνη ήρθε ραγδαία και γρήγορα, πρέπει να γίνουν άμεσα κάποια ακόμα βήματα. Εκτίμησε δε πως η πιλοτική δίκη δεν έλυσε το θέμα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης και αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, τι θα γίνει με τις καθυστερήσεις των δικαστικών αποφάσεων και αν θα υπάρξει έλεγχος των δικαστών που καθυστερούν πάνω από 8 μήνες.
Η σημερινή ημέρα του Thessaloniki Helexpo Forum έκλεισε με το post forum πάνελ του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Thessaloniki Future Thinking Dialogues: A hub of talent, innovation and technology in the making – Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και κατάρτιση σε νέες δεξιότητες ως προϋποθέσεις ανάπτυξης» με τους Αθανασία Θεοδωρίδου, αναπληρώτρια προϊσταμένη γενικής διεύθυνσης του ΟΑΕΔ, Λουκά Ζαχείλα, επικεφαλής του τομέα συστημάτων και θεσμών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του Cedefop, Γεώργιο Ιορδανίδη, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Ευστράτιο Στυλιανίδη, αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
Επίσημος Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος της 85ης ΔΕΘ είναι η Wind, Επίσημος Αερομεταφορέας η Aegean, Επίσημος Χορηγός Μετακίνησης η Kosmocar, Επίσημος Πάροχος Ενέργειας η ΔΕΗ, Επίσημη Τράπεζα η Εθνική Τράπεζα, Μπύρα της 85ης ΔΕΘ είναι η «ΝΥΜΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και υποστηρικτής με την προσφορά μασκών είναι η φαρμακαποθήκη ΛΙΑΦΑΡΜ. Χορηγός φιλοξενίας των συναυλιών είναι το ξενοδοχείο ΚΑΨΗΣ. Όσον αφορά το Thessaloniki Helexpo Forum υποστηρικτής είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και χορηγός η ΓΑΙΑ Επιχειρείν, ενώ η εταιρεία Farcom διαθέτει αντισηπτικά.
https://www.helexpo.gr/pressoffice/sites/default/files/panel_dikaiosyni_2.jpg, https://www.helexpo.gr/pressoffice/sites/default/files/panel_dikaiosyni.jpg
16/09/2021 – 19:09