Οι μεγαλύτερες της τελευταίας πενταετίας οι φετινές Philoxenia και Hotelia

Με 621 εκθέτες, 383 προσκεκλημένους εμπορικούς επισκέπτες και περισσότερα από 5.000 προγραμματισμένα επιχειρηματικά «ραντεβού» ξεκινά δυναμικά, στις 18 Νοεμβρίου, το εκθεσιακό τουριστικό «δίδυμο» Philoxenia-Hotelia, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, στην 32η Philoxenia συμμετέχουν 403 εκθέτες (έναντι 351 πέρυσι) από 16 χώρες, ενώ θα φιλοξενηθούν 217 hosted buyers από 34 χώρες. Από τους 217 hosted buyers, οι 117 είναι μεμονωμένοι και οι υπόλοιποι 100 έρχονται στην έκθεση με ομαδικές αποστολές. Στην έκθεση Hotelia συμμετέχουν 218 εκθέτες (έναντι 157 πέρυσι),από 24 χώρες (άμεσα και έμμεσα), ενώ οι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες ανέρχονται σε 166, εκ των οποίων οι 66 προέρχονται από 10 διαφορετικές χώρες και την Ελλάδα και οι 100 από ομαδικές αποστολές.Οι δύο εκθέσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 20 Νοεμβρίου, θα εγκαινιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή στις 20:00 στο Συνεδριακό Κέντρο, «Ι. Βελλίδης» από την υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά.

Η 32η Philoxenia θα είναι η καλύτερη της τελευταίας πενταετίας, όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος σημείωσε ότι ο στόχος της ανάδειξης της διοργάνωσης σε μια πραγματικά διεθνή έκθεση είναι πολύ κοντά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα αυξημένα μεγέθη των Philoxenia και Hotelia τόσο σε αριθμό εκθετών και προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών όσο και σε εκθεσιακό χώρο, αφού για κάθε έκθεση έχουν προστεθεί δύο περίπτερα, ενώ υπογράμμισε και το νέο τουριστικό εγχείρημα της εταιρείας στην Αθήνα, το Greek Travel Show. Τόνισε δε πως από εδώ και στο

εξής και μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο ένα μήνυμα θα εκπέμπεται συνεχώς από τις κλαδικές εκθέσεις του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αυτό της συμμετοχής της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε πως με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ένα ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμού, ιστορίας, θρησκευτικότητας και τέχνης, ένα μονοπάτι που διαθέτει εξαιρετικούς τουριστικούς προορισμούς για όλες τις εποχές. Ανέφερε δε πως πρέπει να επενδύσουμε σε αυτές τις ποιότητες και εκτίμησε ότι η φετινή Philoxenia αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να προχωρήσουμε στη αποκρυστάλλωση αυτής της νέας νοοτροπίας, που θα μας επιτρέψει να κατακτήσουμε και να παγιώσουμε μια πρωταγωνιστική θέση στον χώρο του διεθνούς τουρισμού.

Την παρουσία όλης της τουριστικής Ελλάδας -και με τις 13 Περιφέρειες- στη Philoxenia υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα 4.230 επιχειρηματικά ραντεβού που έχουν κλειστεί για την εν λόγω διοργάνωση, αλλά και στα 880 που έχουν προγραμματιστεί για τη Hotelia. Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι στιγμής το 2016 το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει λειτουργήσει 275 ημέρες.

Τη συμβολή του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης στις τουριστικές προσπάθειες του εθνικού εκθεσιακού φορέα επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού, κα Βούλα Πατουλίδου. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ο Οργανισμός έχει αναλάβει την ξενάγηση 120 hosted buyers που θα έρθουν στην πόλη. Η ίδια τόνισε πως η δυναμική των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης είναι ορατή και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επικοινωνήσουμε τις αρετές της.

«Ένα φωτεινό μονοπάτι έχει ανοίξει στη ΔΕΘ-Helexpo και είμαστε χαρούμενοι που βαδίζουμε σε αυτό μαζί, όχι μόνο εμείς αλλά και οι υπόλοιποι φορείς» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και

Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Πέγκας. Τόνισε μάλιστα πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συμβάλλει με δυναμικό τρόπο στην εξωστρέφεια της πόλης, αναφέροντας παράλληλα πως η Θεσσαλονίκη πάει πολύ καλά τουριστικά, με την αναγνωρισιμότητά της να έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, σημείωσε πως η Philoxenia φέτος αναπτύσσεται, μετά από κάποιες δύσκολες στιγμές του παρελθόντος και θα πάει ακόμα πιο ψηλά, αποκτώντας ακόμα πιο διεθνοποιημένο χαρακτήρα. Τόνισε μάλιστα πως στο πλαίσιο της Philoxenia χαράσσεται πλέον ένα κομμάτι της τουριστικής πολιτικής της χώρας.

Στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του εκθεσιακού «διδύμου» ξεχωρίζουν:

-Το Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού “{Re}Branding Destinations: Image making” στις 18 Νοεμβρίου (στην αίθουσα Α. Ριάδης), που εστιάζει στις μεθόδους και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, ώστε ο τουριστικός προορισμός να μπορεί να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις νέες επιταγές της αγοράς. Κορυφαίοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και αρμόδιοι παράγοντες, θα απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας. Με τη λήξη του συνεδρίου το απόγευμα της Παρασκευής, τη σκυτάλη θα πάρει ένα workshop με θέμα Destination Thessaloniki 2020, όπου ομάδες εργασίας θα αποφανθούν για το πώς οραματίζονται τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης του 2020 (city branding). Χορηγοί στο συνέδριο της Philoxenia είναι η Μουζενίδης Τravel & Ellinair Group (φιλοξενία), το ΑCT-American College of Thessaloniki (coffee break), η Domotel (catering), η εταιρεία Transfer for All (μετακινήσεις).

-Τα D POINT Spaces της Hotelia, που περιλαμβάνουν το Green zero hotel (σχεδιασμός των Makridis Associates Architects), το πρώτο, modular hotel, που αντικατοπτρίζει όλες τις σύγχρονες πρακτικές που οδηγούν σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, το “Future Boutique” (από το γραφείο MINAS KOSMIDIS – Architecture in Concept) για χώρους φιλοξενίας υψηλής luxury

αισθητικής και boutique ξενοδοχεία και το “Rent A Design Room” (σχεδιασμός Nomen Architects), το οποίο καταρρίπτει τον μύθο, που θέλει την ανακαίνιση ενοικιαζόμενων δωματίων να στερείται αισθητικής και design.

-Το σεμινάριο “Grow Greek Tourism Online”, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Google, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ.

-Το “THE ART OF DRINKING” Coffee & Spirit της Hotelia, που αποτελεί μια πρωτότυπη και καινοτόμα ενότητα αφιερωμένη στην τέχνη της δημιουργίας καφέ, cocktails και ποτών.

-Η ημερίδα με θέμα «Εξερχόμενος Τουρισμός από την Κίνα (σχεδόν) όλα όσα θα θέλατε να μάθετε».

-Τα Hotelia Conferences με θέματα όπως οικοτουρισμός και εφαρμογές οικολογικής δόμησης, concierge – holding the golden key to successful services in the hotel industry, κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων σε αστέρια & κλειδιά κα.

-Η πρωτοβουλία «Study In Thessaloniki» στο περίπτερο 13.

Η Philoxenia και η Ηotelia υλοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), του ΕΟΤ, καθώς και όλων των μεγάλων τουριστικών φορέων της χώρας, όπως ο ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ, ο HATTA και η ΠΟΞ. Επίσημος αερομεταφορέας της Philoxenia είναι η Qatar Airways.

Για τις δύο εκθέσεις θα υπάρχει ελεύθερο πάρκινγκ από την Πύλη Εμπορίου.