Λαμπρή η τελετή λήξης της έκθεσης των «Μαγεμένων»

Με λαμπρότητα αντάξια της λάμψης  των «Μαγεμένων» έληξε χθες η έκθεση των αντιγράφων των τεσσάρων αμφίπλευρων γλυπτών, τα οποία πριν από τέσσερις μήνες επέστρεψαν στη γενέθλιά τους πόλη, τη Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία της ΔΕΘ-Helexpo.

Τα θρυλικά μνημεία κοσμούσαν το περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου από τον Σεπτέμβριο, με την αφορμή της 80ης ΔΕΘ και κατάφεραν να προσελκύσουν μέχρι και χθες 200.000 επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της πόλης. Η ΔΕΘ-Helexpo θα χαρίσει τις «Μαγεμένες» στη Θεσσαλονίκη, ώστε να τοποθετηθούν σε χώρο που θα υποδείξει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο και τους φορείς. Μαζί με την παρουσίαση των Μαγεμένων ολοκληρώθηκε μια επίσης σημαντική έκθεση, αυτή των Εφευρέσεων και Μουσικών Οργάνων των Αρχαίων Ελλήνων.

Την τελετή λήξης πλαισίωσε συναυλία από το σύνολο αρχαίας ελληνικής μουσικής «Ορφεία Αρμονία», με μουσικά κομμάτια από την αρχαιότητα να αντηχούν στον χώρο και μάλιστα από αρχαία μουσικά όργανα.

«Για την ΔΕΘ-Ηelexpo η έκθεση των Μαγεμένων ήταν η αφορμή επανασύνδεσης της εταιρίας με τον πολιτισμό, μια σχέση που έχει ρίζες στο παρελθόν» σημείωσε ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας τη συλλογική προσπάθεια των φορέων της πόλης για την επιστροφή των γλυπτών.

Τις ενέργειες του εθνικού εκθεσιακού φορέα εξήρε από την πλευρά του  ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, κ. Σταμάτης Χονδρογιάννης, τονίζοντας πως η ΔΕΘ-Helexpo πέτυχε αυτό που περίμενε χρόνια η πόλη.

Τη δέσμευση ότι θα βρεθεί ο τρόπος για να ενταχθούν στον ιστορικό ιστό της Θεσσαλονίκης τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά έδωσε με τη σειρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του κεντρικού δήμου, κα Έλλη Χρυσίδου, σημειώνοντας πως ο δήμος βρήκε έναν δυνατό εταίρο στον πολιτισμό στο πρόσωπο της ΔΕΘ-Helexpo.

Την πρόταση οι «Μαγεμένες» να τοποθετηθούν στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, εκεί από όπου αποσπάσθηκαν, έκανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου τόνισε από την πλευρά της πως όλη αυτή η προσπάθεια που κατεβλήθη προκαλεί την μνημοσύνη.

Ολοκληρώνοντας τους χαιρετισμούς η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σημείωσε πως οι Μακεδόνες συνεργούν και τιμούν την παράδοση και την ιστορία τους, ενώ τόνισε πως το θέμα της επιστροφής των πρωτοτύπων Μαγεμένων είναι ίδιας σημασίας με αυτό των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι τέσσερις χορηγοί του εγχειρήματος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), η ΕΥΑΘ ΑΕ και η ΟΛΘ ΑΕ μέσω των εκπροσώπων τους, Μανώλη Βλαχογιάννη (αντιπρόεδρος ΕΒΕΘ), Μιχάλη Ζορπίδη (πρόεδρος ΕΕΘ), Νίκου Παπαδάκη (πρόεδρος ΕΥΑΘ) και Κώστα Μέλλιου (αντιπρόεδρος ΟΛΘ ΑΕ). Όλοι υπογράμμισαν την επιτυχημένη συνεργασία των φορέων, αλλά και τη στήριξή τους σε ο,τιδήποτε αναδεικνύει την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Τέλος παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το βιβλίο «Οι Μαγεμένες στη γενέθλια πόλη» της Νίνας Φιλίππου-Ρόδη, η οποία τόνισε πως το βιβλίο αυτό είναι μια προσπάθεια να δοθεί μια άλλη προοπτική του παρελθόντος μέσω της λογοτεχνίας. 

https://www.helexpo.gr/pressoffice/sites/default/files/press_photos/tel.jpg

11/01/2016 – 10:35

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ HELEXPO

Copyright © 2024 . All Rights Reserved

Design & Development: TheFutureCats