Ιστορική χρονιά το 2020 για την εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα – Πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας το Thessaloniki Helexpo Forum

×

Μήνυμα σφάλματος

Deprecated function: preg_match(): Passing null to parameter #2 ($subject) of type string is deprecated στην resp_img_url_outbound_alter() (γραμμή 264 του /home/helexpo/public_html/pressoffice/sites/all/modules/resp_img/resp_img.module).
Ιστορική χρονιά το 2020 για την εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα – Πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας το Thessaloniki Helexpo ForumΙστορική χρονιά το 2020 για την εξωστρέφεια του αγροτικού τομέα – Πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας το Thessaloniki Helexpo Forum

O εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και οι αντοχές που επέδειξε η γεωργία την περίοδο της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του εναρκτήριου πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo και ξεκίνησε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” στην Θεσσαλονίκη.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας υπογράμμισε ότι το Thessaloniki Helexpo Forum αποτελεί μία πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, ακόμη και στην εποχή του κορωνοιού.

Στο πάνελ για τις νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδής Βορίδης υπογράμμισε ότι ο πρωτογενής τομέας άντεξε στην πανδημία και φέτος είναι μία ιστορική χρονιά για την εξωστρέφεια του, με ρεκόρ εξαγωγών σε διάφορα προϊόντα.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η προοπτική και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα δεν υλοποιείται με ευχολόγια και δηλώσεις προθέσεων, αλλά απαιτείται συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. “Χρειαζόμαστε επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία με οικοδόμηση της ευφυούς γεωργίας, καθώς και εκμηχάνιση. Οι πολιτικές δεσμεύσεις για την γεωργία απαιτείται να έχουν αντίκρισμα σε πόρους. Απεμπλέξαμε και διπλασιάσαμε σχεδόν το ποσό για τα Σχέδια Βελτίωσης, προχωράνε τώρα και ανέβηκε η πλατφόρμα για τα αιτήματα πληρωμών. Στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης η πρόσκληση για τα καινούργια σχέδια βελτίωσης θα είναι στις αρχές της περιόδου, δηλαδή το 2022-23”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε στα δεδομένα που αλλάζουν την γεωργία, που εκτός από την πανδημία, περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

“Όταν γίνει σύνθεση όλων των στοιχείων που μεταβάλλουν την αγροτική παραγωγή, τότε θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την γεωργία. Οι νέες τεχνολογίες στοχεύουν στην μείωση του κόστους παραγωγής για να είναι ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα και στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, προκειμένου να ενσωματώσουν την προστιθέμενη αξία που τους αναλογεί. Η αξιοποίηση της καινοτομίας στην ελληνική παραγωγή είναι το μεγάλο ζητούμενο. Όλα τα προγράμματα επενδύσεων θα πρέπει να έχουν τελικό ωφελούμενο, τον μικρομεσαίο αγροτικό παραγωγό”, επεσήμανε ο κ. Αραχωβίτης.

Η Πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ κα. Δήμητρα Εμμανουηλίδου, στάθηκε στην ανάγκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της γεωργίας να μην μοριοδοτούνται μόνο οι νέες επενδύσεις, αλλά να επιδοτείται και η καινοτομία. “Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις επενδύσεις δημιουργούν τεράστιο τεχνολογικό κενό στο χωράφι. Οι επιχειρήσεις μας μένουν πίσω και λόγω της υψηλής φορολογίας και της κακής διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με την παραγωγή” υπογράμμισε η κα. Εμμανουηλίδου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής, τόνισε πως σήμερα ο αγρότης χρειάζεται να ξοδεύει περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή του παρά στο χωράφι. “Να μπει ψηλά στην ατζέντα ο εκσυγχρονισμός του γεωργικού τομέα. Να εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο και για την εκπαίδευση των αγροτών” είπε και ανέφερε ορισμένα στοιχεία για τον μηχανολογικό εξοπλισμό του αγροτικού τομέα, όπως ότι το 53% του στόλου των τρακτέρ στην Ελλάδα είναι 26-40 ετών.

Ο κ. Εμμανουήλ Παναγιωτόπουλος, Δ/ντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Hellas, υπογράμμισε πως η Bayer επενδύει 2,5 δισ. ευρώ παγκοσμίως σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ δήλωσε πως η επανάσταση της γεωργίας είναι μπροστά μας, αλλά το να αναπτυχθούν τεχνολογίες μη προσβάσιμες στους αγρότες δεν έχει νόημα στην πράξη.

Ο κ. Ιωάννης Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, σημείωσε πως ένα από τα καλά της πανδημίας είναι ότι ο κόσμος θυμήθηκε την αγροτική παραγωγή, ενώ είναι αναγκαίος ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας, προκειμένου όλοι οι περιβαλλοντικοί δείκτες στο χωράφι να παραμείνουν σε χαμηλά. επίπεδα. “Το παλαιό μοντέλο του Έλληνα αγρότη πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε έναν επιχειρηματία” κατέληξε ο κ. Μαυρουδής.

Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Μαρία Σαμολαδά.